Menu
Your Cart

Χρήσιμες Οδηγίες


Διαβάστε χρήσιμες οδηγίες ώστε να τις γνωρίζετε πριν προχωρήσετε σε οποιασδήποτε εξετάσεις χρειάζεστε


Η αιμοληψία είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες και μετά από νηστεία 12 ωρών, ιδίως εάν πρόκειται για ένα απλό check up. Το προηγούμενο βράδυ συνιστάται η αποφυγή πολύ λιπαρών τροφών.

Το πρωί της αιμοληψίας επιτρέπεται ελεύθερα η λήψη νερού, ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Για 2-3 ημέρες πριν, θα τηρήσετε ελεύθερο διαιτολόγιο, στο οποίο θα πρέπει να  περιλαμβάνονται τουλάχιστον 150 γραμμάρια υδατάνθρακες καθημερινά ( δηλαδή 150 γραμμάρια ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά είτε ψωμί ).

Προ της εξέτασης, θα πρέπει να είστε νηστικοί για 10 ώρες, πίνοντας όσο νερό θέλετε.

Το επόμενο πρωί στο Εργαστήριο, θα πρέπει να καταναλώσετε την γλυκόζη εντός 3 – 5 λεπτών.

Κατόπιν και μέχρι το τέλος της εξέτασης, δεν καπνίζουμε, δεν περπατάμε, παραμένουμε καθιστοί και ήρεμοι, χωρίς άγχος.


Το πρωί όταν ξυπνήσουμε ( γύρω στις 7 ή 8 ), πλενόμαστε πολύ καλά τοπικά με νερό και με σαπούνι, και σκουπιζόμαστε με μια καθαρή πετσετούλα ( για να μην τρέχουν νερά από την περιγεννητική περιοχή και μπουν στο κυπελλάκι ).

Κατόπιν στεκόμαστε όρθιοι πάνω από την λεκάνη, και ξεκινάμε την ούρηση.  Δεν διακόπτουμε.

Αφήνουμε να φύγουν λίγα ούρα, τοποθετούμε το κυπελλάκι στην ροή των ούρων και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση ( ποσότητα αρκετή και για γενική και για καλλιέργεια ούρων ).

Κλείνουμε καλά το καπάκι και τοποθετούμε το κυπελλάκι σε πλαστικές σακουλίτσες που τις δένουμε.

Φέρνουμε το δείγμα στο Εργαστήριο.

Αν δεν το φέρουμε αμέσως, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ( όχι στην κατάψυξη ), έως 1 ώρα.

Δεν μαζεύουμε ούρα εάν έχουμε σηκωθεί άλλες φορές μέσα στην νύκτα.

Μαζεύουμε μόνο ότι ούρα έχουμε το πρωί


Θυρεοειδικές Ορμόνες. Σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή, συνιστάται η λήψη του φαρμάκου μετά την αιμοληψία ή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Για την εξέταση της προλακτίνης, απαραίτητη είναι η  αποφυγή stress ενώ τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση, αντιόξινα, αγχολυτικά, αντισυλληπτικά, κ.α.) θα πρέπει να αναφέρεται. Οι παραπάνω εξετάσεις είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται τη 2η-6η ημέρα του κύκλου. σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Για την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (ορμόνη εγκυμοσύνης), καταλληλότερη ημέρα πραγματοποίησης της ανάλυσης είναι από την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και μετά. Εάν η εξέταση πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υπάρχει μικρή περίπτωση να μην ανιχνευτεί μία αρχόμενη εγκυμοσύνη. Μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η β-HCG συνήθως πιστοποιεί ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης, 14 ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά.

Η αιμοληψία για την μέτρηση της κορτιζόλης του αίματος συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (7:30 – 8:30π.μ.) και είναι επιθυμητή η πρωινή νηστεία.

Για τους καρκινικούς δείκτες. Θα πρέπει να σημειωθεί εάν ο ασθενής είναι χρόνιος καπνιστής, διότι οι τιμές των δεικτών τείνουν να αυξάνουν σε καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η εξέταση της ινσουλίνης και C-πεπτιδίου, πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία.

Αγοράζουμε από το φαρμακείο, ένα δοχείο συλλογής ούρων 24ώρου.

Ξεκινάμε την συλλογή των ούρων το πρωί της μιας ημέρας, έως την ίδια ώρα το πρωί της άλλης ημέρας, ως εξής :

Την πρώτη ημέρα το πρωί που ξεκινάμε, δεν συλλέγουμε το πρώτο δείγμα. Ουρούμε στη λεκάνη, και εν συνεχεία, κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε επάνω ένα κυπελάκι πλαστικό καθαρό, ανάποδα.

Κάθε φορά πλέον που θα θελήσουμε, ουρούμε μέσα στο μικρό κυπελάκι και το αδειάζουμε στο μεγάλο μπιτόνι, το οποίο διατηρούμε σε έναδροσερό μέρος ( στην πόρτα του ψυγείου ή σε ένα βορεινό μπαλκόνι ).

Είναι σημαντικό να μην χαθούν καθόλου ούρα από την κάθε ούρηση. Πρέπει όλο το δείγμα κάθε φορά, να συλλέγεται.

Ξεπλένουμε το ποτηράκι και το βάζουμε ανάποδα πάνω στο καπάκι της λεκάνης να περιμένει.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο κάθε φορά που ουρούμε καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύκτας, και το τελευταίο δείγμα είναι, όλα τα ούρα το πρωί της επόμενης ημέρας, την ίδια ώρα που ξεκινήσαμε την συλλογή την προηγούμενη.

Φέρνουμε το δείγμα στο Εργαστήριο.

Προμηθευόμαστε από το Φαρμακείο, αρκετά σακουλάκια για συλλογή ούρων από μωρό, αμπούλες με φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένες γαζούλες.

1. Πλένουμε πολύ καλά τοπικά το μωρό με νερό και σαπούνι, ανοίγοντας τα χείλη του αιδοίου εάν είναι κοριτσάκι, ή τραβώντας προς τα πίσω το δέρμα στο πουλάκι του εάν είναι αγοράκι ( τα αγοράκια έχουν φίμωση και είναι πολύ σημαντικό να τραβήξουμε όσο μπορούμε το δερματάκι, για να καθαρίσουμε πολύ καλά την περιοχή της βαλάνου, όπου υπάρχουν άφθονοι μικροοργανισμοί).

2. Σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσετούλα.

3. Εν συνεχεία, κρατώντας ανοικτά τα χείλη του αιδοίου στα κοριτσάκια, και τραβώντας προς τα πίσω το δερματάκι στα αγοράκια, ρίχνουμε φυσιολογικό ορό.

4. Σκουπίζουμε ταμποναριστά με τις αποστειρωμένες γαζούλες όσο πιο καλά μπορούμε, και κολλάμε το σακουλάκι.

5. Περιμένουμε μόνο μισή ώρα.

Εάν το παιδί δεν ουρήσει, ξεκολλάμε το σακουλάκι και επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή.

Επειδή μπορεί αυτό να επαναλαμβάνεται επί ώρες και το μωρό να μην ουρήσει, μπορούμε, πριν  κοιμηθεί το βράδυ, να το πλύνουμε πολύ καλά με νερό και σαπούνι, να το σκουπίσουμε, και να του βάλουμε την πάνα του για να κοιμηθεί. Λίγο πριν ξυπνήσει, το πρωί, ανοίγουμε την πάνα, ρίχνουμε φυσιολογικό ορό όπως περιγράψαμε πιο πάνω, σκουπίζουμε με τις γαζούλες, κολλάμε το σακουλάκι, σηκώνουμε το μωρό να ξυπνήσει και εάν του δώσουμε λίγο γάλα να πιεί, συνήθως ουρεί εκείνη την στιγμή.

Ξεκολλάμε το σακουλάκι, το βάζουμε όρθιο σε ένα ποτηράκι και το φέρνουμε στο Εργαστήριο (χωρίς να το μεταγγίσουμε).

Εάν δεν το φέρουμε αμέσως, μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο στη συντήρηση (όχι στην κατάψυξη) έως μία ώρα.


Σηκώνουμε το κάθισμα της λεκάνης και τοποθετούμε στο χείλος της μια διπλωμένη εφημερίδα. Κατεβάζουμε το κάθισμα για να την συγκρατήσει και πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο της για να κάνει μια μικρή λακουβίτσα.

Αφοδεύουμε εκεί και εν συνεχεία παίρνουμε λίγο δείγμα με ένα πλαστικό κουταλάκι μιας χρήσεως, το βάζουμε σε ένα κυπελλάκι ούρων ή στο ειδικό δοχείο που έχουμε αγοράσει από το φαρμακείο και το φέρνουμε στο Εργαστήριο.

Εάν καθυστερήσουμε την μεταφορά του, μπορούμε, αφού το κλείσουμε καλά σε σακουλάκια  να το βάλουμε στο ψυγείο μέχρι 1 ώρα.